Danom otvorenih vrata i predavanjem Kako poticati pričanje započeli smo s obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s invaliditetom!

Aktivnosti   |   M.B:  |  03.12.2018.
Danom otvorenih vrata i predavanjem Kako poticati pričanje započeli smo s obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s invaliditetom!

COOR Virovitica od 31. studenog do 7. prosinca 2018. godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom kako bi osvijestio javnost o problemima osoba s raznim oblicima invaliditeta i dodatnim teškoćama koje dolaze uz invaliditet.

Ujedinjeni narodi 3. prosinac proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.
Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima.

U petak 30. studenog započeli smo s DANOM OTVORENIH VRATA gdje su naši sugrađani, roditelji sa svojom djecom, mogli doći k našim edukacijskim rehabilitatorima i logopedinjama na savjetovanje. Savjetovanje se odvijalo od 9 do 16 sati te su svi termini bili popunjeni, što pokazuje veliki interes roditelja za pomoći naših djelatnika stručnjaka. Roditelji su ponajviše dolazili po savjet logopeda. Logoped je općenito deficitarno zanimanje, a djece s poteškoćama u govoru sve više.

U ponedjeljak 3. prosinca nastavili smo u jednakom duhu. Logopedinja Mišela Bačić Baronica, prof.def. održala je predavanje za roditelje KAKO POTICATI PRIČANJE.

Na samome početku, nazočne je pozdravila ravnateljica Centra Margarita Kovačević, dipl.def. te ih upoznala s programom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Cilj predavanja Kako poticati pričanje bio je osvijestiti roditelje na važnost komuniciranja i poticanja komuniciranja kod djece s teškoćama u razvoju.

Predavačica je istaknula kako je važno naglasiti da komunikacija, jezik i govor nisu istoznačnice. Komunikacija je nešto s čime se rađamo i ona je prirođena svakom čovjeku. Komunikacija je, također, nevezana uz govor, što vidimo po tome kako možemo komunicirati sa strancem koji ne zna (ne razumije) naš jezik i govor. Roditeljima je važno osvijestiti koliko su važni negovorni znakovi u komunikaciji. Najbolje i najprirodnije prilike za usvajanje govora, jezika i komunikacije su svakodnevne aktivnosti.

Važno je da roditelji prate interes djeteta, a ne da se roditelj nameće. Ako dijete pokaže interes da želi o nečemu razgovarati, roditelj se treba tome priključiti kao sugovornik. Na taj način treba poticati djecu – zaključila je predavačica.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.