Eko-škola: završen proces nastanka otpadnog enzima

Eko škola   |   16.01.2014.
Eko-škola: završen proces nastanka otpadnog enzima

Na Projektni dan Eko-škole, 4. listopada 2013. godine započeli smo s novim projektom Eko-škole pod nazivom Otpadni enzim - čudotvorna otopina. Učenici svake smjene raspoređeni u dvije skupine zajedničkim snagama napravili su voćnu salatu: oprali su sezonsko voće koje su sami donijeli od kuće - jabuke, kruške, grožđe, dunje i breskve; narezali su voće na kockice te se zasladili voćnom salatom. Ostatke voća i otpatke od guljenja pomiješali su s vodom i smeđim šećerom u plastične boce (u omjeru voćni otpaci: voda: smeđi šećer 3:10:1) i tako započeli proces nastanka otpadnog enzima. Svaki učenik na kraju radionice dobio je „recept" kako bi naučeno umijeće prenosio dalje svojim ukućanima, susjedima, rodbini i prijateljima.

Danas, 16. siječnja 2014. godine, nakon 3 mjeseca proces je nastanka otpadnog enzima završen pa smo ga procijedili, a ostatke voća bacili u zahodsku školjku kako bi se pročistio otpadni sustav i dio ćemo osušiti pa koristiti kao gnojivo u školskom vrtu. Napokon možemo koristiti otpadni enzim prilikom čišćenja škole, zalijevanja cvijeća, gnojenja vrta...jer je on višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija; pri korištenju se razrjeđuje s vodom i  čini čuda kako u zatvorenim tako i na otvorenim prostorima: pročišćava te obogaćuje zemlju, vodu, zrak.


 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.