COOR Virovitica

Međunarodni dan osoba s invaliditetom protekao predavanjem i savjetovanjima za roditelje!

Aktivnosti   |   M.B.  |  01.12.2017.
Međunarodni dan osoba s invaliditetom protekao predavanjem i savjetovanjima za roditelje!

Danas je u našem Centru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim je povodom održan Okrugli stol. Školu su pri tom posjetili župan Igor Andrović i dožupani/zamjenici župana Marijo Klement i Darko Zužak. Prisutni su bili pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac te psiholozi, pedagozi i ostali predstavnici škola s područja županije.

Okrugli je stol započeo uvodnim predavanjem „Budućnost škola posebnih programa i integracija učenika u redovni obrazovni sustav" ravnateljice Margarite Kovačević. Moderatorica je bila Stanislava Đurčević.

Okosnice rasprave koje su vodile do donošenja zaključaka bile su

1. Svako dijete ima pravo na primjerene programe školovanja kako bi maksimalno razvilo svoje potencijale (dijete u središtu) – ostvaruje li to pravo?

2. Integracija i inkluzija – izazovi i poteškoće?

3. Suradnja – oblici i potrebe?

Konstruktivnom raspravom svih sudionika iznesene su ideje za unaprjeđenje suradnje. Iako se svi sudionici slažu kako je inkluzija kao suživot u zajedništvu jedan krajnji cilj kojemu težimo, bilo je potrebno osvijestiti na kojem koraku se na tom putu nalazimo. Da li je fizička integracija kao puko podučavanje u istoj učionici dovoljna da dovede do razvoja punog potencijala djeteta s teškoćama te da li uvijek vodi emocionalnom i socijalnom zadovoljstvu djeteta? Zaključeno je da ima još mnogo izazova za uspješno uključivanja učenika, te da će nas prije svega ojačati međusobna suradnja između škola i Centra za odgoj i obrazovanje Virovitica. Prijedlog je da škole pismeno iznesu svoje potrebe za edukacijsko – rehabilitacijskom podrškom u svojim ustanovama, te su upoznati sa socijalnim uslugama koje će Centar ubuduće pružati. Također zaključeno je da svi u svojoj školi, općinama i drugim ustanovama mogu doprinijeti boljoj komunikaciji roditelja djece s teškoćama u upućivanju da dijete dobije adekvatnu pomoć i posredno time za njega se izabere najprimjereniji oblik školovanja.

Također, u toku je današnjeg dana održano psihosocijalno savjetovanje i podrška za roditelje koji su imali potrebu na bilo koji način savjetovati se s našim stručnjacima psihološkog i edukacijsko-rehabilitacijskog profila.