Obilježili smo Projektni dan Eko-škole!

Eko škola   |   04.10.2013.
Obilježili smo Projektni dan Eko-škole!

Projektni dan Eko-škole našeg Centra obilježili smo na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada 2013. godine. Opći je cilj projektnog dana bio razvijati svijest učenika, nastavnika, svih djelatnika škole, kao i roditelja da priroda ne poznaje otpad, da reciklažom racionalno trošimo energiju i prirodne resurse i time čuvamo prirodu i naš planet.

          Projektni dan odvijao se u obje smjene učenika. Na samom početku održao se eko-kviz i to u dvije kategorije: za učenike 4. i 5. razreda te za učenike 6., 7. i 8. razreda. Teme eko-kviza vezane su uz vjeronauk, čistoću okoliša i prostora, osobnu čistoću i zdravlje, promet i prirodu. Pobjednici eko-kviza bit će proglašeni u četvrtak 10.10.2013. godine na školskoj svečanosti Dani kruha u obje smjene budući da se u istoj kategoriji nalaze učenici i jutarnje i poslijepodnevne smjene.

Zatim je održano desetak radionica u kojima je zadatak bio samostalno napraviti ekološki prihvatljiv proizvod za osobnu upotrebu, upotrebu u kućanstvu, kao ukras ili nešto drugo. Učenici su pod vodstvom učitelja pokazali veliku kreativnost pa su od već iskorištenih, pa čak i odbačenih predmeta izradili podmetače, okvire za slike, posudice za olovke, ukrasne posudice, lutkice, pernice, torbice za mobitel, torbe... Jedna od radionica bila je i radionica recikliranja plastičnih vrećica glačanjem i iz tako dobivene sirovine šivanjem rukom uporabnih predmeta (projekt Eko-škole Od vrećice do srećice započet prošle školske godine).

Nakon toga uslijedila je prezentacija novog projekta Eko-škole pod nazivom Otpadni enzim - čudotvorna otopina. Učenici svake smjene raspoređeni u dvije skupine zajedničkim snagama napravili su voćnu salatu: oprali su sezonsko voće koje su sami donijeli od kuće - jabuke, kruške, grožđe, dunje i breskve; narezali su voće na kockice te se zasladili voćnom salatom. Ostatke voća i otpatke od guljenja pomiješali su s vodom i smeđim šećerom u plastične boce (u omjeru voćni otpaci: voda: smeđi šećer 3:10:1) i tako započeli proces nastanka otpadnog enzima. Svaki učenik na kraju radionice dobio je „recept" kako bi naučeno umijeće prenosio dalje svojim ukućanima, susjedima, rodbini i prijateljima.

Potom su se učenici zabavili uz razne eko-igre.  Niži razredi sudjelovali su u igrama pamćenja i slagali su slagalice, a sličice u igrama bile su vezane uz zaštitu prirode i životinja. Učenici viših razreda sudjelovali su u velikoj podnoj igri pod nazivom „Spasimo prirodu". Pobjednici igara bili su nagrađeni malim slatkim nagradama.

Naša kuharica pobrinula se da učenici imaju eko-užinu pa ih je počastila pogačicama sa špinatom i kolačem od mrkve iz našeg školskog povrtnjaka.

Na kraju Projektnog dana učenici su se prošetali predvorjem našeg Centra i divili se izložbi eko-bojanki i ekološki prihvatljivih proizvoda kao rezultatu radionica.

 

 

 

 

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.