Otvoren senzorni vrt!

Obavijesti   |   M.B.  |  04.10.2017.
Otvoren senzorni vrt!

    U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, dana 4. listopada 2017. godine, službeno je otvoren Senzorni vrt, koji se nalazi u školskom dvorištu.

    Tom su prigodom učenici priredili kratak prigodan program, sa svojim recitacijama i pjesmicama, kako bi upriličili svečani trenutak otvorenja, a pridružila im se skupina "Zvjezdice" Dječjeg vrtića Cvrčak. Vrpcu su prerezali ravnateljica Centra Margarita Kovačević, dipl.def. s učenicima.

Što je to senzorni vrt?

Senzorni je vrt prostor za senzorno istraživanje na otvorenom.
Za cilj ima jačanje interakcije s prirodom, poticanje osjetila, a može biti pomoć učenicima s problemima senzorne integracije.

Senzorni vrt pruža učenicima nove načine održive nastave, a primjerima iz svakodnevnog života razvijaju se socijalne vještine i sposobnosti učenika i mladih osoba s teškoćama u razvoju. Vrt povećava senzornu stimulaciju i poboljšava integracijske vještine.

Senzorni se vrt sastoji od četiri tematske cjeline koje su usredotočene na poticanje različitih osjetila, a to su:
povišene gredice (sadrže patuljasto voće i agrume koji potiču senzornu stimulaciju bojom, mirisom, okusom, dodirom)
senzorna staza i senzorna ograda (napravljene od materijala različitih tekstura koje pružaju dodatnu senzornu stimulaciju, odnosno taktilni doživljaj)
zvučna kocka (predstavlja glazbeni doživljaj na otvorenom).

Senzorni vrt neće služiti samo učenicima Centra, nego i korisnicima poludnevnog boravka Centra, a posebice djeci iz gradskog vrtića, učenicima ostalih gradskih osnovnih škola te svim zainteresiranim posjetiteljima Centra.

Senzorni je vrt otvoren zahvaljujući upornosti djelatnika, a potom prolasku na natječaju kod Zaklade za razvoj lokalne zajednice "Slagalica", dobivši tako financijsku potporu za ostvarivanje građanske akcije od 8500 kuna. Da bi to ostvario, COOR Virovitica surađivao je s Razvojnom agencijom VTA iz Virovitice. Osim toga, tvrtka Pejak gradnja donirala je dio potrebnog materijala, a akciju su potpomogli i volonteri te sami djelatnici Centra.

U nastavku se mogu pogledati fotografije učenika koje su nastale prilikom ukrašavanja i bojenja materijala za senzorni vrt. Dio fotografija koji prikazuje dan otvorenja senzornog vrta preuzet je s web stranice https://www.icv.hr/2017/10/otvoren-senzorni-vrt-razlicito-bilje-vocke-materijali-zvucni-efekti-dvoristu-coor-a/ (4.10.2017.)

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće