Projekt školske knjižničarke "Moja slikopriča" proveden u kombiniranom 2. i 3. razredu te u OOS5 i OOS7

Knjižnica   |   M.B.  |  31.10.2018.
Projekt školske knjižničarke "Moja slikopriča" proveden u kombiniranom 2. i 3. razredu te u OOS5 i OOS7

Stručna suradnica knjižničarka ove školske godine provodi projekt na razini škole pod nazivom „Moja slikopriča“. Cilj je učenicima približiti knjigu i priču te ih potaknuti na čitanje, kod učenika koji mogu čitati, a oni koji ne mogu, cilj je približiti knjigu i priču kroz vizualnu percepciju. Projekt će se održavati kroz cijelu školsku godinu, od listopada do svibnja, sa svim razrednim odjelima. Cilj je, također, usvajanje vještina redovnog korištenja bilo koje knjižnične građe, usvajanje novih pojmova kako bi se obogatio rječnik, stjecanje navike dolaska u knjižnicu, razvijanje komunikacije i socijalizacije.

Tako su u mjesecu listopadu, u sklopu projekta, provedene tri zanimljive radionice.

S učenicima odgojno-obrazovne skupine 5 ponovili smo što znamo o jeseni, jesenskim plodovima, radovima u jesen 22. listopada. Knjižničarka je povodom ove radionice za učenike izradila i prilagodila slikopriču „Priča o ježu“, prema predlošku priče „Listopad“. Većina učenika ove skupine su čitači pa je svaki učenik čitao priču i vizualno ju doživio kroz sličice. Nakon analiziranja priče, uslijedio je opuštajući dio sata bojajući motive iz priče.

S učenicima kombiniranog 2. i 3. razreda razgovarali smo o jeseni kao godišnjem dobu te njezinim karakteristikama te poslovima koji se najviše rade u jesen, koji se plodovi prikupljaju, koje voće dozrijeva te se konzumira u jesen. Nakon bogatih odgovora učenika, uslijedilo je čitanje priče „Priča o ježu“. Učenici čitači su pročitali priču naglas, a ostali su ispričali priču prema vizualnom doživljaju. Nakon analize priče, uslijedio je najzanimljiviji dio sata, kreativna radionica izrade motiva iz priče. Tako su učenici izradili drveće, nekoliko jabuka, dva ježa, vjetar. Koristili su se raznim materijalima, vunom, glinamolom, kartonom, papirom u boji. Osmjesi na licima učenika govorili su da su vrlo zadovoljni svojim radom. Radionica se održala 26. listopada.

U odgojno-obrazovnoj skupini 7 knjižničarka je 31. listopada održala radionicu s temom „Jeseni“. S obzirom na mogućnosti učenika, knjižničarka je priredila za rad zanimljive motive jeseni (razno voće, jesensko vrijeme, jesenska odjeća). Učenici su za zadatak trebali vizualno doživjeti motive, prepoznati ih, pravilno pokazati, spariti ih po kategoriji kojoj pripadaju, prepoznati boje i imenovati motive. Na kraju su lijepljenjem motiva prema želji stvarali svoju slikopriču.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće