Sudjelovali smo na Državnoj i svehrvatskoj smotri "Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje" u Labinu

Eko škola   |   14.10.2013.
Sudjelovali smo na Državnoj i svehrvatskoj smotri "Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje" u Labinu

13. listopada 2013. godine naš Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovao je na 22. Državnoj i svehrvatskoj smotri Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. Domaćin je bila Istarska županija, grad Labin. Ovu manifestaciju na razini dječjih vrtića, učeničkih domova, osnovnih i srednjih škola ove je godine organizirala Udruga Lijepa naša bez Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ali pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Iako je osnovni smisao ovog projekta, kroz izložbu plodova zemlje, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti, on ima i svoje druge dimenzije. Duhovna dimenzija ovog projekta iskazuje se izložbom i štovanjem kruha, izvora životne i duhovne snage. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda kao dio nacionalne kulturne baštine.

Ekipu Centra činili su učenici članovi eko-patrole i Odbora Eko-škole Mateja Lovreković i Ana Viljevac iz 7. razreda i Vlado Božić iz 8. razreda pod mentorstvom voditeljice Eko-škole Izabele Babić. Uz nas našu županiju predstavljala je i Osnovna škola Davorin Trstenjak iz Čađavice.

U subotu, 12. listopada 2013. godine ekipa je puna entuzijazma krenula na dug put. Noćenje je organizirano u hotelu Miramar u Rapcu pa je to bila izvrsna prilika nekim učenicima da po prvi puta vide more. Po dolasku u hotel oko 18 sati, nakon smještaja u sobe, prošetali smo uz more. Uslijedila je večera i odlazak na počinak. U nedjelju ujutro odmah nakon doručka i oblačenja u narodne nošnje krenuli smo put Labina na Smotru. Vlado i Mateja nosili su virovitičku nošnju, a Ana i učiteljica Izabela pitomačku; naputak organizatora bio je da sudionici budu obučeni u nošnje užeg zavičaja. Po dolasku u Osnovnu školu Ivo Lola Ribar gdje se održavala Smotra uredili smo svoj štand plodovima zemlje, krušnim proizvodima, tradicionalnim kolačima - pita s jabukama i šape - lutkicama od komušine te medom i šećerom budući da je naša županija „najslađa". Nakon razgledavanja štandova uslijedilo je svečano otvorenje Smotre uz prigodne pozdrave predstavnika škole, grada, županije, Udruge Lijepa naša  i visokog pokrovitelja te uz prigodni kulturno-umjetnički program učenika. Zatim smo sudjelovali u procesiji i svečanoj svetoj misi s prinosom darova. Podijelili smo sve svoje eksponate posjetiteljima Smotre i susjedima izlagačima, a i sami smo kušali kruh, peciva i kolače iz raznih krajeva lijepe naše, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Vojvodine. Po završetku Smotre umorni i iscrpljeni, ali prepuni dojmova i stečenih novih prijateljstava kako učenika tako i mentora krenuli smo na dug put svojim kućama. Putujući nagledali smo se prekrasnih hrvatskih krajolika: od kontinentalnih ravnica preko goranskih planina do obale Istre i njezine unutrašnjosti. Pratilo nas je Sunce, kiša pa opet Sunce. Uistinu bogato iskustvo! Veselimo se da i iduće godine ponovno imamo čast sudjelovati u ovako prekrasnom događanju,  a domaćin će biti Ličko-senjska županija, grad Udbina.

Voditeljica Eko-škole

Izabela Babić, prof.

 

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.