Završnica projekta Čitanje ne poznaje granice, Maribor

Knjižnica   |   M.B.  |  07.04.2019.
Završnica projekta Čitanje ne poznaje granice, Maribor

Tijekom školske godine 2018./2019. sudjelovali smo u međunarodnom projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. To je projekt hrvatskih i slovenskih školskih knjižničara s ciljem poticanja čitanja. Tako smo se obratili koordinatorici projekta koja je naš COOR Virovitica spojila sa školom partnerom  - Osnovna šola borcev za severno mejo iz Maribora.

Projekt smo redovito i kontinuirano provodili od rujna do travnja. Sudjelovali su učenici od 2. do 8. razreda te dvije odgojno-obrazovne skupine, ukupno 14 učenika te jedna korisnica poludnevnog boravka. U provođenju aktivnosti projekta, sudjelovale su učiteljice 4.r. Stanislava Đurčević, 5./6.r. Lucija Gazić te 8.r. Jasna Komar, naša logopedinja Mišela Bačić Baronica, učiteljica likovne kulture Izabela Babić te koordinator projekta u školi – knjižničarka Marija Blažević.

Sve što smo radili tijekom projekta prikazali smo na završnici u Mariboru 5. travnja 2019. godine u obliku izvanučioničke nastave. Na završnicu je došlo ukupno 13 učenika i korisnica poludnevnog boravka, učiteljice Jasna i Lucija te knjižničarka Marija.

Cilj ovoga susreta sa školom partnerom bio je prikazati rezultate projekta te razmijeniti iskustva u radu s učenicima, s naglaskom kako približiti čitanje djetetu s poteškoćama u čitanju. Također, cilj je bio stjecanje novih prijateljstava, učiti o različitostima u komunikaciji i izražavanju, primjenjivati stečene socijalizacijske vještine, prikazati usvojena pravila pristojnog i kulturnog ponašanja te aktivno sudjelovanje u predviđenim aktivnostima.

Na samome početku, domaćini su nas srdačno dočekali s kratkom priredbom i pozdravom ravnateljice, potom smo se upoznali, učenici, učitelji i knjižničarke kroz zanimljivu radionicu. Potom smo prikazali domaćinima što smo radili kroz projekt, u PowerPoint prezentaciji prikazali smo odrađene aktivnosti (svaki mjesec čitali smo priče slovenske književnice Ele Peroci iz knjige Priče za laku noć, analizirali smo priče, izrađivali smo plakate, uspoređivali priče s pričama hrvatskih autora). Domaćine smo iznenadili pripremljenim igrokazom, posebno smišljenim za potrebe projekta; prikazali smo prilagođenu slikovnicu Maca Papučarica, posebno priređenu za potrebe projekta, koja je nastala kao građa laka za čitanje. Domaćini su bili oduševljeni našim aktivnostima. Uslijedio je prikaz njihovih aktivnosti iz knjige Dežela Smejalka hrvatskog autora Zvonimira Baloga. Za vrijeme druženja i upoznavanja učenika kroz igranje društvenih igara, učiteljice i knjižničarke obiju škola razmjenjivale su iskustva, razgovarale o važnim pitanjima djece s poteškoćama, stvarale nove ideje za daljnju suradnju.

Pošli smo i u obilazak grada Maribora. Učenici su bili oduševljeni viđenim, kao i učiteljice i knjižničarka; ono što su naučili o Mariboru kroz projekt, sada su mogli vidjeti uživo, kao na primjer najstariju lozu na svijetu. Naučili su nešto o kulturi grada i njegovim građanima. Rastali smo se od domaćina Klare Napast, knjižničarke i Natalije Augustinovič, učiteljice defektologinje s lijepim željama kako se vidimo nagodinu u našoj školi.

Putovanje je prošlo prema planu. Sretno smo se vratili kući u Viroviticu u 20 sati.

Marija Blažević

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće